English Swedish

SanaApu.com

Suomenkielisten sanapelien ratkaisuun

Kirjainhaku Monihaku Jokerihaku Satunnainen Selityspeli.com Käyttöohjeet Käyttöehdot Yhteystiedot
Anna kirjaimet,
halutessasi lisää jokereita (?)
tai anna haettujen sanojen pituudet
ja paina HAE SANAT
Paina ESIINTYY KAIKKI
jos haluat kaikkien kirjaimien esiintyvän sanoissa

Kirjainhaku

Kirjainhaku on tarkoitettu suomenkielisten, perusmuotoisten sanoja löytämiseen annetuista kirjaimista. Sivustoa voi käyttää auttamaan erilaisten sanapelien kuten Sanapala, Scrabble tai Alfabet ratkaisuissa.

Kirjainhaku on hakumuoto, jossa annetuista kirjaimista pyritään löytämään mahdollisimman monta suomenkielistä perusmuotoista sanaa. Hakeminen tapahtuu niin, että KIRJAIMET-kenttään syötetään yhteen ilman välimerkkejä halutut kirjaimet tai haluttu sana, joista erilaiset perusmuotoiset sanavaihtoehdot halutaan löytää. Tämän jälkeen voidaan painaa HAE SANAT-painiketta. Ruudulla näytetään kaikki erilaiset ja eripituiset perusmuotoiset sanat. Esimerkiksi hakukentän EIS hakeminen antaa vastauksiksi: EI, SE, SEI ja IES.

Voit lisätä vapaakirjaimia kysymysmerkeillä (?). Lisää hakukirjaimien perään niin monta kysymysmerkkiä (?), kuin sanassa saa olla hakukirjaimien ulkopuolisia kirjaimia. Esimerkiksi hakukentän ASKL? hakeminen antaa peräti 70 tulosta. Muun muassa ALKU ja ASKEL. ASKL? ei sisällä U-kirjainta, mutta kysymysmerkki korvaa sen puuttumisen. ASKEL sisältää kaikki ASKL? kirjaimet ja kysymysmerkki korvaa lisäksi E-kirjaimen puuttumisen. Tätä ominaisuutta voidaan hyödyntää esimerkiksi sanapeleissä, joista löytyy kysymysmerkkilaattoja

Jos haluaa löytää vain tietyn mittaisia sanoja, voi SANAN PITUUS-kenttään antaa haluamansa sanan pituuden. Esimerkiksi hakukentän TOANK hakeminen sanan pituudella 5 antaa vastaukseksi kaksi sanaa: KANTO ja TANKO. Sanojen pituuksia voi antaa monta, erottamalla ne pilkulla, pisteellä tai välilyönnillä (esim. 5,7,9 tai 4 7 9) tai antamalla vaihteluvälin minkä pituisia sanoja etsii eroteltuna + tai - merkeillä (esim. 4-6 tai 4+6). Vaihteluvälin toisen pään voi jättää auki (esim. 3+ tarkoittaa vähintään kolmen pituisia sanoja ja +3 tarkoittaa samaa kuin 1-3).

ESIINTYY KAIKKI-painikkeella, voit hakea sanoja, joissa esiintyy kaikki annetut kirjaimet. Voit esimerkiksi selvittää missä sanoissa esiintyy vähintään viisi R-kirjainta hakukentän kirjaimilla RRRRR. Vastaukseksi saat PYÖRREVIRTAJARRU ja YORKSHIRENTERRIERI. Myös tähän voit asettaa sanan pituuden. Esimerkiksi hakukentän NOUH sananpituusrajoituksella 5 antaa vastaukseksi 3 sanaa: HUONE, HUONO, NIUHO. Huomaa, että tässä sananpituus ei voi olla pienempi kuin kirjaimien määrä.

Kirjainhakua voidaan käyttää myös etsimään halutusta sanasta tai nimestä muodostettavia muita sanoja. Esimerkiksi hakusana KEVÄT hakeminen antaa vastauksiksi: EVÄ, KEVÄT, TE, TV ja VEK. Jos SANAN PITUUS kenttään antaa samalla haettavan sanan kirjaimien lukumäärän, voidaan selvittää, pystyykö sanasta muodostamaan toisen samanpituisen sanan muuttamalla kirjaimien järjestystä. Esimerkiksi kun hakee hakusanalla KUKKA ja asettaa sanan pituudeksi 5, selviää että kirjaimia muuttamalla samoista kirjaimista saa myös sanan KAKKU.

Kirjainhaun avulla voidaan tutkia ja löytää myös muuta mielenkiintoista: Missä sanoissa esiintyy sama kirjain vain kertaalleen, on mahdollista selvittää syöttämällä hakukirjaimiksi aakkosten kaikki kirjaimet ABCDEFGH... jne. Hyödyntämällä SANAN PITUUS -kenttää voidaan lisäksi melko helposti selvittää, että pisimmät suomenkieliset sanat, joissa ei esiinny samaa kirjainta kahta kertaa ovat MYÖHÄISELOKUVA ja SYDÄNHERMOVIKA. Molemmat siis 14-kirjaimen pituisia.

Kirjainhaku toimii erinomaisesti esimerkiksi Sanapala-mobiilipelin ratkaisujen löytämiseen silloin, kun ei millään keksi puuttuvia sanoja ja pelissä ei pääse eteenpäin. Sanapelit ovat mukavaa ajanvietettä niin yksin kuin yhdessä ja haluammekin kannustaa pelaamaan rehellisesti muita pelaajia kohtaan. Älä siis salaa käytä SanaApua pelatessasi, vaan sopikaa sen käytöstä etukäteen!

Jos et tiedä, mitä jokin vastauksena annettu sana tarkoittaa, voit klikata sanaa ja sinut ohjataan kielitoimistonsanakirjaan sanan selitykseen ja taivutuksiin.

KOPIOI SANAT -painikkeella voit kopioida leikepöydälle vastaukseksi saadut sanat pienin kirjaimin pilkuilla erotettuna listana.